Sushi Paleo 2.0 style

Evert BerkelaarBlog, Paleo 2.0, ReceptenLeave a Comment

Het zou super jammer zijn wanneer je geen sushi meer kan eten. Zelf heb ik het de afgelopen jaren leren eten doordat mijn gezin er gek op is. In het begin nam ik bij een sushi & grill restaurant vooral salades en van alles van de gril, maar na verloop van tijd nam ik steeds vaker een sushi. En nu kan ik er ook echt van genieten.

Rijst

Rijst behoort niet bij het Paleodieet zoals Cordain het heeft beschreven. Maar binnen paleo 2.0 mag het een plaatsje hebben, mits je het goed verdraagt en het past bij je doel. De meeste mensen verdragen rijst goed, qua gezondheid. Alleen je blijft altijd zitten met een flinke hoeveelheid suikers. Zeker sushi rijst. Omdat dit erg moet plakken bevat het vergeleken met zilvervliesrijst makkelijk 10 procent meer zetmeel. Voor een keertje ook niet erg maar er is een alternatief.
Image

Roomkaas

Om met het alternatief voor rijst te werken (bloemkool), moet je opnieuw een concessie doen. Er moet iets bij om het smeuïg en plakkerig te maken. Mijn tip is dan om wat roomkaas te nemen. Dat is ook biologisch en eventueel zonder lactose verkrijgbaar. Als je het graag rauwmelks wilt hebben moet je toch even langs je lokale kaasboerderij.

Benodigdheden

(voor 10 sushi’s)

  • 2 Nori vellen
  • Bloemkoolrijst (150 – 200 gram)
  • Roomkaas (2 eetlepels)
  • ‘Sushi ingrediënt’ naar keuze (rauwe tonijn, rauwe zalm, komkommer, avocado, mangochutney….)
  • 1 eetlepel citroensap of rijstazijn
  • Snufje zout
  • Optioneel: sushi-rol-matje

Bereiding

Supersimpel, zeker als je bloemkoolrijst kant en klaar koopt. Ruim 8 jaar geleden beschreef ik al hoe je zelf bloemkoolrijst kunt maken, niet wetend dat het nu bij vrijwel alle supermarkten te koop zou zijn.

  • De bloemkoolrijst kan je rauw mengen met de roomkaas en citroensap of rijstazijn en het zout.
  • Leg een nori vel klaar om op te rollen. Beleg het vel met de bloemkoolrijst, maar houd ongeveer 3 a 4 cm van het nori-vel leeg.
  • Voeg, in het midden van je bloemkoolrijst, je favoriete sushi-ingrediënt toe.
  • Maak met een kwast of je vinger het uiteinde van het nori-vel een beetje vochtig met water zodat dit straks goed plakt.
  • Rol het strak op en snijd het met een superscherp mes in sushi’s van de gewenste hoogte.
Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.