Kimchi met rettich

Evert BerkelaarReceptenLeave a Comment

Kimchi is een heerlijk Koreaans bijgerecht van gefermenteerde groente. Ik leerde het kennen toen ik eens in een sushi-restaurant zat. Ze hadden twee varianten, die met Chinese kool en met Rettich. Beiden waren lekker pittig. In het sushi-resataurant was het ongetwijfeld gemaakt met gezoete vissaus en rode pepers van de nachtschade familie. Ik maakte het met gewone peper en met honing in plaats van vissaus. Ook dit recept past in het Auto-Immuun-Paleo Programma.

Voor ongeveer 3 porties

Benodigdheden:

750 gram rettich

100 gram grof zeezout (of 13 gram grof zeezout per 100 gram rettich)*

0,5 ui (rode is lekker)

2 bosuitjes

1 eetlepel honing

1 of 2 cm verse gember (afhankelijk van of je dit lekker vindt)

1 teentje knoflook

2 tot 3 eetlepels gemalen peper van peperkorrels

* Gebruik voor dit recept echt grof zeezout: de grove korrels spoel je er vrij gemakkelijk van af. Als je fijn zeezout gebruikt is het moeilijker om al het zout eraf te spoelen later en dat zou de komchi niet ten goede komen.  

 

Snijd de rettich in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter

Snijd de rettich in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter

Bereiding

  1. Bekijk of de rettich vies is, en als dit zo is was het vieze er dan af.  Of schil het vieze stukje er van af.
  2. Snijd de rettich in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
  3. Neem een vergiet en plaats deze boven een bak, en doe daar de rettich met het zout in.
  4. Schud het zout goed door de rettich en laat dit twee uur staan buiten de koelkast.
    Gebruik grof zeezout: dit spoel je er het gemakkelijkst weer af.

    Gebruik grof zeezout: dit spoel je er het gemakkelijkst weer af.

  5. Snijd de ui en de bosui in hele kleine stukjes en doe dit in een bakje.
  6. Schil de gember en plaats deze in een knoflookpers. Knijp deze uit boven het bakje met ui en bosui.
  7. Knijp ook het teentje knoflook uit boven het bakje.
  8. Voeg de honing en de peper toe aan het bakje met ui en roer dit alles tot een papje en zet dit bakje even weg.
  9. Als het zout twee uur lang in de rettich heeft kunnen intrekken mag het zout er van af worden gespoeld. Doe dit zorgvuldig.
  10. Waarschijnlijk is er wat vocht uit de rettich in de bak onder de zeef terecht gekomen. Dit vocht mag weg.
  11. Doe de afgespoelde rettich in een afsluitbare bak en roer hier het papje van ui, gember en de rest doorheen.
  12. Sluit de bak af en laat dit 24 uur op kamertemperatuur staan.
  13. Na deze 24 uur is je kimchi klaar en kan je het dagenlang in de koelkast bewaren.

Let op: Onderstaande voedingswaarde is per portie en op basis van rauwe groente, niet de gefermenteerde groente.

Calorieën Eiwit Koolhydraat Vet Vezels Groente/fruit

85

3 17 0 2,8

> 200

 

Nog meer recepten? 

In mijn ebooks vind je ruim 60 paleorecepten. De maaltijden zijn daarbij zo uitgebalanceerd dat je overal de juiste hoeveelheden van binnen krijgt. De ebooks zijn ook te koop als hardcopy.

GaWebshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.